top of page
Zoeken

Wanneer ben je seksueel misbruikt?

Ik dacht altijd dat seksueel misbruik betekent dat er iemand aan me gezeten heeft. Tot ik me erin ging verdiepen. Nu weet ik dat er veel meer onder valt.


Seks tussen twee mensen zou mooi moeten zijn. Maar helaas werkt het niet voor iedereen zo. Vooral als er schaamte mee gepaard gaat. En er zit heel veel schaamte rondom seks.


Wat is seksueel misbruik?

Je bent seksueel misbruikt als je geconfronteerd wordt met seks of met seksuele handelingen tegen je wil.


Ten eerste neem je het je leven met je mee als iemand je grenzen overschreden heeft.Dit gebeurt als je aangeraakt bent op plekken van je lichaam waar niemand aan mag zitten.


Maar ook als je gemanipuleerd bent om seksuele handelingen te verrichten met jezelf of iemand anders. Of als iemand anders je lichaam bekeken heeft of je heeft begluurd. Of informatie over jouw lichaam met anderen heeft gedeeld.


Bijvoorbeeld door middel van foto's of (verzonnen) verhalen.


Volwasseneseks

Je kunt als kind ook op andere manieren met volwasseneseks geconfronteerd geweest zijn.

Je kunt beschadigd zijn geraakt als je contact had met de seksuele belevingswereld van volwassenen.


Vooral als dit tegen je wil was, of als je er niet aan toe was.


Bijvoorbeeld als je als kind hebt geslapen in de slaapkamer van je ouders. Als je zag en hoorde hoe ze seks met elkaar hadden terwijl je het nog niet begreep.


Taboes rond seks

Ook door taboes binnen een gezin rondom seks kun je beschadigd zijn geraakt. Of door taboes die van buitenaf opgelegd werden. Zoals bijvoorbeeld door de kerk.

Of als er schaamte heerste over seksualiteit. Als je ouders niet over seks konden of durfden te praten.


Als één van je ouders ooit seksueel misbruikt is en het niet verwerkt heeft wordt er iets van doorgegeven aan de kinderen. Deze ouder weet zich meestal geen raad met zichzelf en zijn of haar seksualiteit.


Er zitten pijn en oude gevoelens in de weg die verhinderen om op een gezonde manier met seksualiteit om te gaan of erover te praten.


Zo’n ouder heeft vaak de neiging om lichamelijk contact met hun kind uit de weg te gaan. Of hij of zij heeft moeite met emoties en inlevingsvermogen.

In het ergste geval wordt iemand die misbruikt is zelf weer een dader. Want heel veel daders zijn zelf ooit misbruikt.


Vaak heb je geen idee dat er iets mis is binnen een gezin wat betreft seksualiteit. Voor jou is wat je meemaakte normaal. Want dat is je verteld. En bovendien heb je geen gezond voorbeeld gehad.


Ik heb het zelf ook zo meegemaakt. Ik ben nooit fysiek door mijn ouders misbruikt. Toch was omgaan met seksualiteit voor mij altijd heel erg lastig en beladen.


Schaamte over seksualiteit

Dat kwam omdat er schaamte over seksualiteit heerste in ons gezin. En er waren strenge regels. Die kwamen voort uit de Rooms Katholieke kerk.


Seks voor het huwelijk was verboden. En seks bestond alleen om kinderen te krijgen.


Mijn vader had een heilig ontzag voor de pastoor. En als je je niet hield aan de regels van de kerk kwam je in de hel.


Ik wist in die tijd niet beter. Ik moest van mijn vader ieder weekend naar de kerk. En in de kerk hoorde ik steeds opnieuw dezelfde verhalen. Voor mij was het gewoon.


Seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting kreeg ik niet van mijn ouders. Het enige dat mijn moeder me vertelde was dat het zaadje van de man naar het eitje van de vrouw ging.


‘Maar hoe dan mama? Hoe dan?’

Op die vraag kreeg ik nooit antwoord. Tot ik op school seksuele voorlichting kreeg.

Het gevolg was dat ik niet ontspannen met seks om kon gaan. Het had voor mij altijd met schaamte te maken.


In relaties

Als je met seksueel trauma te maken hebt gehad leg je als het ware de rode loper uit voor herhaling. Op de een of andere manier trek je steeds hetzelfde type personen en situaties aan.


Als je misbruikt bent door oom Piet zal je steeds mannen aantrekken die je behandelen zoals oom Piet je behandelde.


En als de buurvrouw dingen met je deed die niet door de beugel konden, zal je je aangetrokken voelen door vrouwen die jou op dezelfde manier benaderen als de buurvrouw deed.


Als je gemanipuleerd werd rondom seks zal je opnieuw gemanipuleerd worden.


Als seks met schaamte omgeven was blijft het met schaamte omgeven. Ook al doe je er stoer over.

Dat deed ik ook. Maar nu zie ik dat ik die houding neerzette om mijn eigen schaamte te overschreeuwen.


Seksueel misbruik

Ook ik heb me laten misbruiken. Dat zou niet gebeurd zijn als ik de schaamte van mijn ouders niet met me meegedragen had.


Het begon toen ik 18 jaar oud was. Ik had verkeerde vriendjes.

Uit schaamte bouwde ik een muurtje om me heen. Daarin voelde ik me ontiegelijk eenzaam.

Ik heb het min of meer overwonnen. Ik heb er lang over gedaan.


Schaamte heeft me te lang in de weg gezeten.


Ik ben er nog steeds niet helemaal mee klaar. Nog steeds krijg ik nieuwe inzichten. Deze inzichten helpen me enorm. Ik ben er letterlijk een boek over aan het schrijven.


Als jij je ook schaamte opzij wilt zetten en vrij wilt komen van wat je is overkomen, neem je de eerste stap door te erkennen wat er gebeurd is.


Dat het niet normaal was. En dat je weet dat het niet jouw schuld is.


En dan erover praten met iemand die je steunt en begrijpt.


Ben jij seksueel misbruikt of heb je te maken gehad met seksueel geweld?? Wil je weten wat jij kan doen? Ik kan je helpen bij jouw herstel. Neem gerust contact op voor een gratis oriënterend gesprek.


Ans Breetveld, Traumatherapeut

Ans Breetveld

212 weergaven1 opmerking

1 Comment


Selina de Johan
Selina de Johan
Jul 27, 2020

Leven zonder je geliefde is als leven in slavernij, ik ben gekomen om alle glorie terug te geven aan heer Bubuza, de toverspreider voor het herenigen van mijn man en ik, ik ben 12 jaar getrouwd en mijn huis was tot voor kort heel vredig en mooi toen mijn man begon te vrouwiseren, ik probeerde met hem te praten, maar er veranderde niets, ik wilde mijn huwelijk opgeven en een echtscheiding opgeven toen ik een vriend tegenkwam die me voorstelde aan heer Bubuza de betovergieter, ik nam contact met hem op en vertelde hem mijn problemen. Hij vertelde me dat hij me zal helpen en dat mijn man bedelend bij me terugkomt, ik voorzag in de dingen waar Heer Bubuza…

Like
bottom of page