BOEKEN TIPS
Helpende boeken over seksueel misbruik en herstel
Brief aan mijn dader - Ans Breetveld
Een aangrijpende roman over trauma en vergeving. Veertig jaar geleden werd een jonge vrouw seksueel misbruikt. Via internet vindt ze de dader terug. Ze schrijft hem een brief waarin ze de machtsrelatie onderzoekt. Hij moet weten wat ze heeft doorstaan en ze zit met vragen: Hoe heeft het misbruik vijf jaar kunnen duren? Waarom verweerde ze zich niet? Welke rol speelden haar ouders, de kerk en het taboe op seksualiteit? Hoe kan het dat de situatie haar leven nog steeds beheerst?
Al schrijvend slaat er twijfel toe. Was de man tot wie ze zich richt wel werkelijk de dader?
​
Ans Breetveld wil seksueel misbruik bespreekbaar maken, omdat we er meestal over zwijgen: uit ongeloof, ongemak, schuldgevoel en schaamte. In haar debuutroman put ze hiervoor uit eigen ervaringen. Naast schrijver is Ans coach en spreker, gespecialiseerd in seksueel misbruik. Als ze aan mensen in haar omgeving vertelt over haar boek, krijgt ze vaak een soortgelijk verhaal terug. Het maakt iets los en dat is blijkbaar nodig
Traumaseksualiteit - Peter John Schouten
'Traumaseksualiteit' gaat over levens van mannen die als jongen seksueel misbruikt zijn. Iedereen vindt seksueel misbruik heel erg. Als je echter vraagt wàt er dan zo erg is, dan weten weinigen daar iets zinnigs over te zeggen. Na het lezen van dit boek ben je expert in dit onderwerp. Je verwerft veel nieuwe inzichten en hebt de juiste woorden om details te benoemen.
In deze tijd weet iedereen dat je van roken longkanker krijgt. Maar vroeger wisten we dat niet en was roken stoer. Met dit boek wil ik bereiken dat iedereen weet dat je door seksueel misbruik traumaseksueel wordt en een psychische dwarslaesie oploopt. Deze begrippen geven een nieuwe kijk op de schade en de gevolgen van seksueel misbruik.
Mannen die seksueel misbruikt zijn, zien pas als ze terugkijken op hun leven, hoe dit misbruik in alle facetten hiervan bepalend is geweest. Dit boek geeft tot in detail antwoord op wat er gebeurt op het moment dat een jongen betrokken wordt in de seksualiteit van een volwassene. Dat is in enkele seconden schokkend veel.
Lees in dit boek de invloed van het moment op het verdere leven. Hoe de seksuele imprint van de dader terug te zien is in 'Traumaseksualiteit' en de verlammende macht van de dader in de Psychische Dwarslaesie. Als partner besef je soms niet dat je met een seksueel misbruikte man in een driehoeksrelatie terecht bent gekomen met hem en zijn dader. Je kunt als partner veel doen. Lees wat je vooral niet moet doen.
Verwerken van seksueel misbruik is mogelijk. Dat is hoopvol maar het is wel veel werk. Lees het hele proces en alle obstakels die je tegen kan komen. De macht van de dader moet je uit je bannen, anders blijf je je leven lang rondlopen met een trauma dat seksueel aantrekkelijk is.
Peter John Schouten (Sydney, 1953) is Psychodrama-therapeut en Psychotherapist (European Registered). Hij werkt inmiddels dertig jaar als hulpverlener met de doelgroep mannen die als jongen seksueel zijn misbruikt, in individuele sessies, groepstherapie en workshops.
Mijn ware verhaal - Karin Bloemen
In haar autobiografie Mijn ware verhaal vertelt Karin Bloemen voor het eerst het aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst.
Mijn ware verhaal is het openhartige en aangrijpende verhaal van Karin Bloemen over haar jeugd, die getekend wordt door misbruik, mishandeling en angst.
Haarscherp brengt Bloemen in beeld wat het met een jong meisje doet als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien. Ze beschrijft echter ook hoe ze ondanks deze traumatische ervaringen de vrouw is geworden die ze nu is: sterk, liefdevol, succesvol, open voor iedereen en voor niemand bang. Mijn ware verhaal is een hartverscheurende ode aan het leven, een boek dat je de adem beneemt en dat je in één ruk uitleest.
"Daarom heb ik ook dit boek geschreven. Omdat ik hoop dat als mensen in mijn huid kruipen ze beter begrijpen hoe misbruik werkt. En ik heb het geschreven voor andere slachtoffers. Ik wil ze zeggen: praat erover. Praten kan je redden. Als je dat niet doet bescherm je alleen de dader. Geheimen vreten je op.'
Onzichtbaar - Jolanda den Heijer
'Onzichtbaar' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een jeugd van mishandeling en verwaarlozing. Demi groeit op in een schrijnende thuissituatie met een psychisch zieke moeder en stiefvader. De situatie wordt uiteindelijk onhoudbaar en Demi wordt gedwongen te vertrekken. Ze komt terecht bij Jeroen, die in eerste instantie de rol van hulpverlener op zich neemt. Maar al snel groeit deze scheve relatie uit tot een eenzijdige liefdesrelatie. Jeroen maakt flink misbruik van de situatie en dwingt de 17-jarige Demi uiteindelijk tot het werken in een nachtclub, waardoor hij zijn schulden kan betalen. Hier maakt Demi kennis met lotgenoten, maar ook met de meest gewelddadige mannen...
Dit boek is waardevol voor zowel de professional als de gewone lezer. Als hulpverlener kan dit boek je helpen je nog beter in te leven en om eerder signalen van misbruik en geweld te herkennen.
Jolanda den Heijer (1964) is moeder van vier kinderen. Veertig jaar geleden kwam zij vanuit een verscheurd gezin in aanraking met falende zorginstanties en zwaar psychologisch en lichamelijk misbruik. Na jarenlange innerlijke strijd heeft zij haar verhaal en het verhaal van lotgenoten opgeschreven, bedoeld als verwerking van haar verleden en resulterend in een aangrijpende psychologische roman. Met het boek 'Onzichtbaar' legt ze haar verleden pijnlijk bloot om hiermee slachtoffers en hulpinstanties te helpen.