top of page
Zoeken

Waarom trekt iemand die misbruikt is verkeerde liefdespartners aan?

Als je misbruikt bent of te maken hebt gehad met seksueel geweld trek je negen van de tien keer liefdespartners aan die ongeschikt zijn voor een gezonde relatie.


Dat komt doordat we door misbruik onze grenzen niet herkennen en ons daardoor onbewust ondergeschikt maken aan de wil van de ander.


We zeggen in zo’n geval dat we de rode loper uitleggen voor herhaling van het misbruik.


Bij gezonde mensen is hun gevoelsleven het kompas waaraan ze hun grenzen af kunnen lezen en aan kunnen geven. Iemand die misbruikt is kan dat niet.

Zij (of hij) is voortdurend op haar hoede. Anders gezegd leeft zij steeds met een vage angst, die gemakkelijk resulteert in vluchten, vechten of bevriezen.


Het is moeilijk om een gezonde relatie aan te gaan of intimiteit te ervaren. Je kan niet vertrouwen op de gevoelssignalen van jouw lichaam die aangeven dat er gevaar dreigt.

Misbruik herken je niet direct. Er zit eerder een aantrekkelijkheid aan omdat het vertrouwd gedrag voor je is. Je weet wat je moet doen en wat er van je verwacht wordt. Je staat als het ware in de ‘misbruikstand’.


Ik zie het veel bij de mensen met wie ik werk. Vrouwen of mannen die met tientallen tot honderden mensen vrijen zonder een relatie aan te kunnen gaan. Of in een slechte relatie blijven hangen zonder dat ze zich er los van kunnen maken.

Ze zien geen verschil tussen lust en liefde. Voor ze het weten stinken ze erin en trappen ze opnieuw in de val van seksueel misbruik of geweld.Herken jij je hierin en wil je dat niet meer? Wil jij jouw misbruikverleden verwerken zodat je een gezonde partnerrelatie aan kunt gaan?

Neem gerust contact met me op voor een persoonlijk oriënterend gesprek.


Ans Breetveld, Traumatherapeut


Ans Breetveld, Traumaseksuoloog
Ans Breetveld, Traumaseksuoloog
273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page