top of page
Zoeken

Kan er een dader in jou zitten? Nee toch?

De macht van de dader

Ik sprak laatst een moeder die schoorvoetend toegaf dat ze haar kinderen sloeg. Af en toe gaf ze hen een flinke tik. Of ze rammelde hen door elkaar.


Zit er een dader in jou?

Ze is niet de enige. Ik hoor het regelmatig. Het speelt meestal op als je zelf bent mishandeld. Bijvoorbeeld als je als kind flink door de kamer bent gesmeten.

Je weet hoe het voelt om geslagen te worden. Je wilt het je eigen kind niet aandoen. Maar ondertussen haalt het bij jou het bloed onder je nagels vandaan. Voor je het weet heb je jouw kind een mep verkocht. Je reageert vanuit machteloosheid en wanhoop.

Dat dit gebeurt komt doordat de dader van toen nog macht over jou heeft. De dader die jou vroeger mishandelde heeft zich in jou geïnternaliseerd. Hij is in staat om jouw relaties te verpesten.

Onbewust projecteer je deze dader op een ander. Op je baas. De buren. Op je partner. Of je kind.

Projectie van de dader op de ander

Je reageert te heftig. Je kan minder van die ander hebben. Je schiet sneller uit je slof.

Of zoals ik laatst van iemand hoorde: je raakt snel met een ander in conflict. En dan voel je je eenzaam. Want je kringetje wordt klein.

Daderprojectie

Als je je voorneemt om je in te houden lukt het niet. Het is net of een onzichtbare macht het van je overneemt. Het wordt je zwart voor je ogen. Je hebt niet de kracht niet om je te verzetten. Later heb je enorm veel spijt.

Je krijgt de dader er niet uit door zelfhulpboeken te lezen of door te snappen hoe het zit. Want dan blijf je teveel in je hoofd.

Confrontatie met de dader

Mishandeling en misbruik zit in je lichaam. Het zit in spanning van je spieren. In je ademhaling. In verstikkende gevoelens.

Wat je dient te doen is de confrontatie met de dader aan te gaan.

Ik zie je schrikken nu. Geen paniek!

Haal maar even rustig adem. Want een confrontatie met de dader gebeurt niet in het echt.

Wat ik bedoel is dat er heel goede oefeningen zijn om je te helpen los van hem te komen. In een veilige omgeving. Er gebeurt niets dat jij niet wilt.


Confrontatie met de dader

Vind je het moeilijk om toe te geven dat je slaat of dat je een ander te hard aanpakt? Zou je dit het liefst helemaal weg willen stoppen? Omdat je wilt dat niemand het weet? Omdat je je schaamt?

Dat kan ik heel goed begrijpen. Maar als je het wegstopt blijft het bestaan. Je kinderen zijn de dupe. Ze zijn slachtoffer van jou. Grote kans dat zij het doorgeven aan de volgende generatie.

Of je relatie gaat eraan. Er is teveel strijd. Je komt in een negatieve spiraal.

Het zit vertrouwen in de weg. Het gaat van kwaad tot erger.

Weet dat je niet de enige bent. Als je mishandeld bent is het normaal dat je te heftig reageert. Zonder hulp is het moeilijk om dit te doorbreken.

Vrijheid

Je hoeft je echt niet te schamen. Ook voor jou kan deze hulp er zijn. Zodat je er voorgoed van afkomt.

Ik heb mensen zien veranderen. Ze voelen zich bevrijd. Ze zijn gaan stralen. Hun relaties werden beter. Dat is ook mogelijk voor jou.


Wil jij ook je boosheid en agressie onder controle krijgen? Of wil je weten wat je kan doen als je seksueel misbruikt bent, want je wilt er niets van doorgeven aan je kinderen?

Ik kan je helpen als je wilt. Ik heb hier een beproefde methode voor.Ans Breetveld, Traumatherapeut


87 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page